Spread the love

Наркотична залежність серед підлітків – це актуальна та важлива проблема у суспільстві.  За даними наукових досліджень, наркотики є однією з основних причин проблем зі здоров’ям та поведінкою у молодих людей.


Статистика показує, що близько 13% підлітків стикаються з наркотичною залежністю віком від 12 до 17 років.  Порушення поведінки, низька успішність, проблеми зі здоров’ям – це наслідком вживання наркотиків.

Причини, чому підлітки вдаються до вживання наркотиків, можуть бути різноманітними.  Деякі з них мають соціально-економічну природу, такі як низький рівень доходу в сім’ї, брак освітніх можливостей, відсутність можливості отримання якісної медичної допомоги та ін. Інші причини, пов’язані з психологічним станом підлітка, можуть бути пов’язані з бажанням виявити свою незалежність та опір батьківському  контролю, прагнення популяризувати себе, переконання, що наркотики допоможуть впоратися зі стресом та депресією.

Але незалежно від причин, наркотична залежність серед підлітків має серйозні наслідки для здоров’я та благополуччя.  Вона може призвести до порушення роботи внутрішніх органів, погіршення психічного та фізичного здоров’я, депресії, агресивності та інших проблем.


Лікарі-наркологи виділяють, як правило, 4 стадії наркотичної залежності у підлітків:

Перша: це перше вживання наркотика підлітком, найчастіше вони це роблять «за компанію» разом з друзями.

Друга: тут ще не відчувається залежність; підліток відчуває легкість і можливість отримати швидке задоволення.

Третя: психологічна залежність; підліток стає дратівливим, відчуває тривогу, а проходить це лише після вживання наркотику.

Четверта: стійка фізична залежність; якщо підліток не вживає певний час наркотики, що починає відчувати «ломку», фізичні страждання.


Для боротьби з наркотичною залежністю у підлітковому віці потрібна спільна участь батьків, медичних працівників та освітніх закладів.  Важливо забезпечити доступ до якісної інформації про наслідки вживання наркотиків та методи їх лікування.  Це дозволить підліткам усвідомити ризики та небезпеку наркотичної залежності, а також дозволить їм дізнатися, як знайти підтримку та допомогу.

 

Ілюстрація: https://pin.it/2wXYanr

Related Posts

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *